Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Wijn uit Portugal, natuursteen uit Nigeria, fruit uit Servië, kleding uit Ghana, cashewnoten uit Senegal: de bezoekers van de ‘Durf te vragen – importeren’-sessie bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam bruisen van de importideeën.

 

Bedrijvenadviseur Internationale Handel Jan-Pieter Amse, die zelf veel ervaring in China heeft, leidt de deelnemers op deze dinsdagmorgen in vogelvlucht door het importlandschap. Hij behandelt de Inco-terms (internationale leveringscondities), het belang van handelsovereenkomsten (importheffingen kunnen je winst drukken) en de betekenis van HS-codes, een internationaal systeem om producten in te delen in bepaalde categorieën.

Reality-check

Voor een aantal deelnemers is de sessie een nuttige reality-check. Ideeën zijn snel geboren, de realisatie ervan blijkt een stuk lastiger. Jan-Pieter Amse noemt het voorbeeld van een man die op een interessant partijtje wijn stuitte in Zuid-Afrika. De wijn was al bijna onderweg naar Nederland toen de man hem belde met allerlei praktische vragen. Vragen waarvan de antwoorden grote gevolgen hadden voor de winstgevendheid van het project.

Amse gebruikt het voorval om te benadrukken: maak een goed plan en bereid je import goed voor. Dat begint al bij de inschrijving als ondernemer. Kies een passende naam en een passende rechtsvorm. Ga je eenmaal importeren, overweeg dan om de eerste keren deskundigheid in te kopen door een expediteur in te schakelen. Zelf doen kan altijd nog, maar de kennis van de expediteur kan veel verrassingen voorkomen.

Invoerrechten

Tijdens de sessie worden de deelnemers in twee groepen opgedeeld om samen onderwerpen te bespreken rond het opzetten van een importeurschap. Ter afsluiting leidt KvK-adviseur Internationale Handel Theo van de Velde de deelnemers door het ArcticTARIFF-systeem. Dat biedt een overzicht van invoerrechten en regelingen die gelden bij de in- en uitvoer van goederen.

De Kamer van Koophandel organiseert dit soort sessies regelmatig. De eerstvolgende is op 6 november in Eindhoven. Aanmelden kan hier. Het VNHI is er dan ook weer bij om belangstellenden te informeren over wat wij voor ze kunnen betekenen.

Heb je vragen over importeren?

De adviseurs van de KvK zijn bereikbaar via mail en telefoon.

Jan-Pieter Amse, janpieter.amse@kvk.nl, 06-3062 8036

Theo van de Velde, theo.van.de.velde@kvk.nl, 06-4674 8120

Het VNHI staat ook voor je klaar. Bel 06-51242261 of mail info@vnhi.nl. Als je lid wordt, kunnen we je als je dat wilt koppelen aan een ervaren lid dat je verder kan helpen.