Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

De wijn die Richard van der Linden van Coenecoop Wine Traders een aantal jaren geleden in Tsjechië ontdekte was heerlijk. Maar de eigenaars van het wijnhuis spraken geen woord Engels of Duits, dus het contact stokte. Tot Van der Linden terecht kwam bij Czech Trade.

Czech Trade is een initiatief van de Tsjechische regering om de handel met het land te bevorderen. Er zijn vijftig vestigingen wereldwijd. Het Rotterdamse kantoor wordt geleid door Andrea Märzova. Bij haar kwam Richard van der Linden terecht nadat hij bij de Tsjechische ambassade aanklopte om hulp.

Het wijntje dat hij alweer een aantal jaren geleden tijdens een vakantie proefde, was hij nooit vergeten. Omdat de markt er naar zijn idee rijp voor was, wilde hij tot zaken komen.

Proefflessen

Andrea Märzova en Richard van der Linden

‘Andrea heeft voor mij contact gelegd met het wijnhuis’, vertelt Van der Linden. ‘Zo werden zij geïnformeerd over wat wij wilden, en kregen wij zicht op hun omgang met afnemers. Er kwam door haar bemiddeling een zending proefflessen naar Nederland die wij gekeurd hebben.’

‘De eerste order ging vervolgens ook via Czech Trade naar het wijnhuis. Inmiddels hebben we zelf alweer een herhaalorder geplaatst, een teken dat deze wijn een goede keus was. Hij is gemaakt van het Frankovka-druivenras, in Oostenrijk kom je hetzelfde ras tegen onder de naam Blaufränkisch. Het is een zuiver gemaakte, lichte en elegante wijn. Niet te zwaar, met milde zuren en daardoor van een smaaktype waar steeds meer behoefte aan is’.

Hulp

Van der Linden is blij met de hulp die Andrea Märkova bood. ‘Zij begrijpt de Nederlandse manier van werken en kan dit als geen ander vertalen naar de ondernemers in Tsjechië’, heeft Van der Linden ervaren. ‘Wij Nederlanders zijn wat directer, Tsjechen zijn wat meer behoedzaam. Andrea heeft bijvoorbeeld heel duidelijk gemaakt naar het wijnhuis dat ze hun flessen en dozen moesten voorzien van streepjescodes. Dat vonden ze zelf niet het allerbelangrijkste, maar voor ons is het noodzakelijk om de wijn te verhandelen’.

Proeven?

Zelf de wijn proeven die Van der Linden ontdekte in Tsjechië? Dat kan op een van de edities van het speciaalbier en -wijnfestival ‘Kannen en Kruiken’. Van 9 tot 12 augustus in Amersfoort, en van 21 tot en met 23 september in Maastricht.

Czech Trade is partner van het VNHI 

Het bedrijf van Richard van der Linden: Coenecoop Winetraders