Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Eigen bedrijf starten: 10 belangrijke stappen

Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. In dit overzicht vindt u de 10 belangrijkste stappen. Sommige van deze stappen kunt u gelijktijdig uitvoeren.

1. Onderzoek uw mogelijkheden en test uw kwaliteiten

U wilt een bedrijf starten. Maar wat voor bedrijf? Wilt u een eigen winkel beginnen? Wat gaat u verkopen? Welke diensten gaat u leveren? En is ondernemen eigenlijk wel iets voor u? Kijk wat de mogelijkheden zijn voor uw toekomstige bedrijf, schrijf een ondernemingsplan en test uw ondernemerschapskwaliteiten. Zo krijgt u een indruk of een eigen bedrijf beginnen haalbaar is.

> Bekijk de video Is ondernemen iets voor u?.

Download de "Checklist 10-stappenplan Start"

Op deze checklist staan alle 10 stappen voor u als startende ondernemer nogmaals op een rijtje. Handig om te bewaren of te printen.

2. Verken de markt en bepaal uw strategie

Een eigen bedrijf beginnen vereist tijd en onderzoek. Zoek uit waarin u beter of anders bent dan uw concurrenten en bepaal hoe u de markt op gaat met uw product of dienst. Wat maakt uw eigen bedrijf anders? Waarin kunt u zich onderscheiden? Wie zijn uw klanten en wat willen ze? Doe marktonderzoek en bepaal uw strategie voor de komende jaren.

> Bekijk de video Zet uw product of dienst in de markt.

3. Maak een financieel plan en kijk of u financiering nodig heeft

Om uw bedrijf van de grond te krijgen heeft u geld nodig. Met een financieel plan brengt u in kaart hoeveel u nodig heeft en waar u dat vandaan haalt. Ook krijgt u inzicht in de kansen van uw bedrijf. Zo kunt u vooraf inschatten of een onderneming starten voor u rendabel is.

> Bekijk de video Gaat u straks winst maken?.

Lees ook het Geldboek voor Ondernemers met praktische tips voor beheer van uw financiën.

4. Bedenk een unieke bedrijfsnaam

Voor uw KVK-inschrijving heeft u een bedrijfsnaam nodig. Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen én maakt duidelijk wat u te bieden heeft. Kijk wel eerst of uw bedrijfsnaam nog niet bestaat.

> Bekijk de video Bedenk een unieke bedrijfsnaam.

5. Kies een rechtsvorm

Voordat u een eigen bedrijf start, heeft een juridische vorm nodig: een rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt onder andere uw aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen u moet betalen en of u fiscale voordelen krijgt.

> Bekijk de video Welke rechtsvorm past bij u?.

6. Zorg dat uw administratie voldoet aan de eisen

Een administratie opzetten en bijhouden. Er zijn vast leukere dingen te bedenken. Maar als ondernemer bent u het wettelijk verplicht. Zorg dus dat uw administratie voldoet aan de eisen. U moet bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel belasting u moet betalen of hoeveel btw u terugkrijgt.

> Bekijk de video Administratie en belastingen.

7. Regel algemene voorwaarden en verzekeringen

Een onderneming starten betekent ook risico's nemen. Breng uw ondernemingsrisico’s in kaart, beperk ze zoveel mogelijk of dek ze zo goed mogelijk af. Bijvoorbeeld met een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Vergeet ook uw pensioen niet. En met algemene voorwaarden maakt u direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klanten over en weer hebben.

> Bekijk de video Ondernemen zonder risico's.

8. Voldoe aan alle wettelijke eisen

Er bestaan geen speciale diploma’s voor ondernemers. Wel moet u rekening houden met het volgen van specifieke cursussen of opleidingen voor het vak dat u uitoefent. Soms moet u als ondernemer ook aan bepaalde beroepseisen voldoen. U kunt ook te maken krijgen met eisen aan uw bedrijfsruimte. Bijvoorbeeld als u een bedrijf aan huis heeft. Mag dat wel volgens het bestemmingsplan? Kunt u uw bedrijf wel overal vestigen? Heeft u een apart bedrijfspand, is dat dan brandveilig en voldoet u aan de milieueisen? Uw gemeente kan u helpen met het uitzoeken van de wetten en regels.

> Bekijk de video Voldoet u aan alle eisen?.

9. Schrijf uw bedrijf in bij KVK

Klaar voor de officiële start van uw bedrijf? Dan schrijft u uw bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Hiermee regelt u ook meteen uw aanmelding bij de Belastingdienst en uw btw-nummer.

Bekijk de video Inschrijven bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

10. Ga op zoek naar klanten

Hoe komt u aan klanten? Veel ondernemers vinden klanten via hun netwerk. Bekijk welke evenementen en bijeenkomsten er in uw regio zijn en bezoek netwerkbijeenkomsten. Bekijk hoe u meer omzet maakt. Blijf daarbij altijd alert op fraude en misleiding.

Bekijk de video Hoe komt u aan klanten?.

Bekijk ook de webinars 'Heb ik een hobby of een bedrijf?' en 'Een eigen bedrijf starten'

Video voorbereiding eigen bedrijf

In onderstaande video vertelt Astrid Feitsma aan de hand van het 10 stappenplan over de voorbereiding van uw eigen bedrijf. Van belastingen, marketing, financiën, verzekeren tot inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Feiten en cijfers: oprichtingen van bedrijven

De grafiek laat het aantal oprichtingen van bedrijven in Nederland zien per kwartaal.

Deze informatie is geplaatst door: Ondernemersplein, Antwoord voor bedrijven, Belastingdienst, KVK.