Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Fiscale reserves

Fiscale reserves zijn bedragen die u opzij legt (reserveert) en die u mag aftrekken van uw winst. Er zijn 3 belangrijke fiscale reserves.

Herinvesteringsreserve

Door deze reserve kunt u een nieuw bedrijfsmiddel kopen als u het oude heeft verkocht. U heeft daarvoor fiscaal gespaard. U hoeft namelijk niet meteen belasting te betalen als u winst maakt bij de verkoop van het bedrijfsmiddel. Om gebruik te maken van deze reserve moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Egalisatiereserve

Bij de egalisatiereserve zet u bedragen opzij voor kosten die eens in de zoveel jaar moet maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om groot onderhoud aan uw bedrijfspanden of mogelijke uitgaven in de toekomst, zoals een milieuverontreiniging. Dit zijn vaak hoge kosten. U mag geen egalisatiereserve vormen voor jaarlijks terugkerende uitgaven of om een bedrijfsmiddel te kopen.

Oudedagsreserve

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan mag u ieder jaar een deel van uw winst reserveren voor uw pensioen. Dat gereserveerde deel heet de oudedagsreserve. Maar dat betekent niet dat u daadwerkelijk geld opzij zet. Het is een boekhoudkundige reservering van een deel van de winst. Deze reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst. Dit levert u dus op de korte termijn een voordeel op. U moet er wel rekening mee houden dat u later wel belasting moet betalen over de reservering. Ook als het geld er niet meer is.

Deze informatie is geplaatst door: Belastingdienst.