Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Er is lang over gesproken maar nu komt hij er eindelijk aan: een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers. Deze verzekering geldt voor ruim een miljoen zelfstandigen zonder personeel in Nederland. Bij langdurige ziekte komen ze voortaan automatisch in aanmerking voor een bedrag van maximaal €1650,- bruto per maand. Hiervoor moet wel door iedere zelfstandige elke maand een inkomensafhankelijke premie worden afgedragen. Dat hebben de sociale partners, verenigd in de Stichting van de Arbeid, begin deze maand bekendgemaakt.

Minister Koolmees van Sociale Zaken buigt zich de komende maanden over het plan en zal naar verwachting de definitieve wetsvoorstellen voor de zomer nog naar de Tweede Kamer sturen. Met deze verzekering wordt het inkomen tot maximaal €30.000 bruto per jaar gedekt. Een zelfstandige ontvangt na arbeidsongeschiktheid 70% hiervan en dat komt dan neer op een maandelijks bedrag van €1650,- bruto.

Het is de bedoeling dat de uitvoering van de ZZP-verzekering bij uitkeringsinstantie UWV wordt ondergebracht. De Belastingdienst wordt verantwoordelijk voor het innen van de maandelijkse premies. Volgens voorzitter Nic Van Holstein van de vakbond VCP  “voorkomt het voorstel dat zelfstandigen in financiële problemen komen” en wordt hiermee “een gat gedicht in de sociale zekerheid”.

Van de ZZP’ers in ons land is  63% voorstander van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Honderdduizenden ZZP’ers  zouden nu niet kunnen rondkomen als ze langdurig ziek worden. Dit benadrukt maar weer hoe noodzakelijk het is dat er een betaalbare en toegankelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering voor hen komt.

Bron: www.telegraaf.nl