Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Of je veel of weinig invoerrechten moet betalen voor de spullen die je importeert, wordt mede bepaald door het land waar ze vandaan komen. Heel belangrijk dus om goed vast te laten stellen wat de herkomst is van je producten!

De officiële naam van het bewijs van herkomst van spullen die je verkoopt is: het oorsprongsdocument. Ook voor een vlotte invoer zijn correcte oorsprongsdocumenten van belang. Heb je de goede documenten, dan voorkom je dat je onnodig invoerrechten betaalt. Oorsprongdocumenten worden meestal afgegeven door de Kamer van Koophandel van het land van herkomst. Het proces verloopt nog grotendeels op papier, maar digitalisering is ook hier in opkomst.

Oorsprong-bijeenkomst Rotterdam

Voor onder andere importeurs organiseert de Kamer van Koophandel een ‘Oorsprongdag’ in de vestiging Rotterdam. Wat voor kennis kun je er ophalen?

  • De voorzitter van de Londense Kamer van Koophandel geeft zijn visie op het onderwerp
  • De manager juridische zaken van de Belgische Kamer van Koophandel vertelt over digitale ontwikkelingen op dit gebied
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken informeert over ontwikkelingen binnen handelsakkoorden zoals CETA (EU-Canada) en het systeem voor de registratie van exporteurs REX (ook van belang voor importeurs, zij moeten nagaan of hun leverancier in het buitenland hierbij aangesloten is, indien van toepassing). 
  • De Nederlandse Kamer van Koophandel vertelt je alles over leveranciersverklaringen, bewijsvoering en het gebruik van de juiste documenten

Donderdag 26 april van 16.30-20.45 uur, meedoen kost 50 euro, meer info vind je hier.

Foto: Les Anderson / Unsplash