Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Nederland koopt veel producten uit Wallonië (Franstalig België). Omgerekend naar bevolkingsomvang staat Wallonië boven Duitsland qua export naar Nederland.

Foto: Namen, hoofdstad van Wallonië

We zijn dan ook trots te kunnen melden dat het Waalse agentschap voor de bevordering van handel met Nederland AWEX officieel partner is geworden van het VNHI. De komende tijd zullen we regelmatig berichten publiceren over de handelsactiviteiten tussen Wallonië en Nederland. Waalse bedrijven die agenten in Nederland zoeken, zullen dat via onze website bekendmaken. Dat betekent voor jou als lid: kans op nieuwe business uit een interessante regio.

Wallonië vergeleken met Duitsland

De Waalse export naar het buitenland heeft een omvang van 45 miljard euro. Daarvan gaat 3,5 miljard naar ons land. Per inwoner van Wallonië (het landsdeel telt 3,5 miljoen inwoners) is dat 972 euro. Duitsland exporteert voor 74 miljard naar ons land, per Duitser is dat 902 euro. De Walen weten dus relatief gezien meer aan ons te verkopen dan de Duitsers.

De belangrijkste Waalse exportproducten zijn:

  • chemische en pharma-producten (bijna 700 miljoen)
  • agrofood
  • metalen (bijna 700 miljoen)
  • kunststoffen waaronder rubber (284 miljoen)
  • levende en dierlijke producten (268 miljoen
  • Levensmiddelen, alcohol en tabak (361 miljoen)
  • machinebouw (173 miljoen)

Nederland staat op de vijfde plaats van investeerders in Wallonië. Amerika, Vlaanderen, Frankrijk en Italië nemen de eerste vier plaatsen voor hun rekening. Duitsland, de UK en Japan volgen op de posities 6 tot en met 8.

Het AWEX-kantoor aan het Lange Voorhout in Den Haag

Speeddates

‘Ons agentschap organiseert regelmatig speeddates waarbij Waalse leveranciers en Nederlandse distributeurs en agenten elkaar treffen’, vertelt economisch en commercieel adviseur Rodriguez dos Santos. ‘Die gesprekken vinden meestal plaats in het Engels of in het Nederlands. ‘Steeds meer Waalse bedrijven werven Nederlandse verkopers’, weet Dos Santos. ‘Zij hebben een goede reputatie opgebouwd in hun vak’.

Rodriguez dos Santos

Wie zaken wil doen met Wallonië kan profiteren van de kennis die het AWEX-agentschap heeft. ‘Regelmatig bezoek ik Waalse bedrijven om te horen waar ze naar zoeken: een distributeur, een warehouse of een agent. Wij kunnen daarover informatie geven aan Nederlandse agenten’, vertelt Rodriguez dos Santos. ‘Onze dienstverlening is gratis. Het sluiten van contracten laten we over aan de betrokken bedrijven en de agenten’.

www.wallonia.nl