Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Btw-aangifte doen

Iedere ondernemer moet digitaal btw-aangifte doen. Dat kan per maand, per kwartaal of per jaar. Zorg dat u op tijd btw-aangifte doet en voorkom een naheffing. In de btw-aangifte trekt u betaalde btw of de voorbelasting af en geeft u ontvangen btw op.

De 1e keer btw-aangifte doen

Nadat u uw onderneming heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK), krijgt u van de Belastingdienst bericht over de btw. U krijgt een brief waarin staat hoe en wanneer u btw-aangifte moet doen. Ook krijgt u een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u digitaal aangifte kunt doen. Het kan zijn dat u de 1e btw-aangifte op papier moet doen. U hoort dit van de Belastingdienst.

Digitaal aangifte doen

Btw-aangiften doet u digitaal. Hiervoor moet u inloggen op belastingdienst.nl. U kunt ook uw eigen aangifte- of administratiesoftware gebruiken. De software moet dan voldoen aan Standard Business Reporting. U kunt de btw-aangifte ook uitbesteden.

Aangifte doen per maand, per kwartaal of per jaar

De Belastingdienst laat u weten hoe vaak u btw-aangifte moet doen. Per maand, per kwartaal of per jaar. Meestal is dat per kwartaal. Als u per maand of per jaar aangifte wilt doen, kan dat onder voorwaarden. Neem hiervoor schriftelijk contact op met de Belastingdienst. Lees meer over de aangifteperiode op belastingdienst.nl.

Betaalt u weinig btw? Gebruik de kleineondernemersregeling

Als u in een jaar minder dan € 1.883 btw moet betalen, komt u in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). U betaalt dan minder btw of helemaal geen btw.

Zorg dat u op tijd aangifte doet en betaalt

Zorg altijd dat u op tijd uw btw-aangifte doet en betaalt. U krijgt geen uitnodiging om aangifte te doen, u moet daar zelf op letten. Het bedrag dat u moet betalen of terugkrijgt, berekent u zelf in uw aangifte. U krijgt van uw btw-aangifte geen aanslag.

Gebruik de app Btw-alert om een berichtje te krijgen als het weer tijd is om btw-aangifte te doen. U moet altijd btw-aangifte doen, ook als u in een periode geen omzet had of geen btw heeft betaald. Als u niet op tijd aangifte doet of betaalt, krijgt u een naheffingsaanslag. U leest hier meer over bij Ik heb een naheffingsaanslag voor de btw gekregen – wat moet ik nu doen?

Btw-aangifte bij diensten in en uit het buitenland

Als u diensten in het buitenland levert of diensten afneemt uit het buitenland, gebruik dan het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst. Dit hulpmiddel vertelt u of u de btw over deze diensten moet aangeven en in welk land u dat moet doen.

Invullen van uw btw-aangifte

In de btw-aangifte geeft u de btw op die u in rekening heeft gebracht bij uw klanten. Ook geeft u de btw op die u aan uw leveranciers heeft betaald. Ook de btw die naar u verlegd is, geeft u op in de aangifte. Het saldo betaalt u of krijgt u terug.

Verder krijgt u te maken met verschillende tarieven en vrijstellingen. Let goed op dat u het juiste tarief gebruikt. Voor sommige uitgaven mag u de btw niet aftrekken. In de laatste btw-aangifte van het jaar geeft u de btw op van het privégebruik van:

  • auto van de zaak
  • gas, water, elektra en telefoon
  • bedrijfsgoederen.

In de Toelichting bij de aangifte omzetbelasting van de Belastingdienst staat welke leveringen van goederen en diensten u moet opgeven in uw btw-aangifte. Daar staat ook in hoe u de btw moet berekenen en hoe u de aangifte moet invullen.

Corrigeer fouten in de volgende btw-aangifte

Het kan gebeuren dat u een fout maakt in uw btw-aangifte. U ziet bijvoorbeeld een factuur over het hoofd. Dat is geen probleem. U verbetert dit in uw eerstvolgende btw-aangifte.

Check of u valt onder bijzondere btw-regelingen

Kijk of u onder 1 van deze regelingen valt:

  • Margeregeling. De margeregeling kunt u misschien gebruiken als u handelt in gebruikte goederen. U berekent de btw dan niet over uw omzet, maar over het verschil tussen verkoopprijs en inkoopprijs.
  • Reisbureauregeling. Als uw diensten vallen onder de reisbureauregeling, moet u gebruikmaken van de reisbureauregeling. U betaalt dan btw over uw winstmarge op reisdiensten, in plaats van over de totaalprijs van de reisdienst.
  • Verleggingsregeling. Bij de verleggingsregeling brengt u geen btw in rekening, maar verlegt u de btw naar uw afnemer.
  • Landbouwregeling. De landbouwregeling is afgeschaft per 1 januari 2018. Maakte u tot 1 januari 2018 gebruik van deze regeling? Misschien kunt u dan gebruikmaken van een overgangsregeling. Dan kunt u btw terugvragen over investeringen die u voor 1 januari 2018 hebt gedaan.

Feiten en cijfers: btw

De grafiek laat per kwartaal de door de overheid ontvangen belasting over toegevoegde waarde zien.

Deze informatie is geplaatst door: Belastingdienst, Centraal Bureau voor de Statistiek.