Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Vervoermiddelen

Welk transportmiddel kiest u?

U kunt goederen vervoeren:

  • over de weg;
  • per spoor;
  • over water;
  • door de lucht.

De keuze voor een vervoermiddel hangt bijvoorbeeld af van het soort goederen, de snelheid van het transportmiddel en de kosten. Voor elke vervoerssoort heeft u een ander transportdocument nodig.

Vervoer over de weg

Vervoer over land is vooral geschikt voor het transport van kleine hoeveelheden goederen. Vervoer over de weg is vaak snel en flexibel. Een vrachtwagen levert de goederen vaak bij uw klant voor de deur af. Maar vrachtwagens kunnen last hebben van files op de weg. Daarnaast gelden er in andere (EU-)landen mogelijk afwijkende regels (rijverboden) voor vervoer over de weg. Denk bijvoorbeeld aan het rijverbod op zondag en officiële feestdagen in Duitsland.

Vervoer per spoor

Vervoer per trein is vooral geschikt voor bulkgoederen zoals steenkool en ijzererts. Maar ook auto’s en levensmiddelen. Daarnaast is het goedkoper dan wegvervoer. Nadeel is dat niet overal rails en stations zijn. Ook bij vervoer per spoor is vaak nog transport over de weg nodig om de goederen bij uw klant te krijgen. Dat brengt tijdsverlies en extra kosten met zich mee.

Zeetransport en binnenvaart

Zeetransport en binnenvaart zijn niet snel, maar vaak wel goedkoper dan bijvoorbeeld luchttransport. Het is een duurzame vorm van transport en geschikt voor bijna ieder product. Houd er wel rekening mee dat niet iedere plaats een haven in de buurt heeft. U moet dan nog transport over de weg regelen om de goederen op de plaats van bestemming te krijgen. Dat betekent extra reistijd en kosten. Ook is de transportduur niet altijd duidelijk vast te stellen.

Luchttransport

Luchttransport is snel en overbrugt grote afstanden. Het is handig voor bijvoorbeeld bederfelijke goederen zoals fruit of bloemen. Ook de verzekeringspremies zijn vaak lager. Maar de capaciteit van vliegtuigen is beperkt en de kosten zijn relatief hoog. Net als bij vervoer over water moet u bij luchttransport daarna de goederen nog naar de plaats van bestemming brengen, bijvoorbeeld door transport over de weg. Dit brengt weer extra kosten met zich mee.

Vervoersovereenkomst

Elk vervoermiddel vereist een ander transportdocument. Een transportdocument is een overeenkomst tussen u en de vervoerder. Tegen betaling van de transportkosten, regelt de vervoerder dat de goederen volgens overeengekomen voorwaarden op een van tevoren afgesproken plaats worden bezorgd. Meer hierover leest u bij Transportdocumenten.

Hulp nodig?

Heeft u geen of weinig ervaring met internationaal ondernemen? Dan kan een expediteur u helpen bij het regelen van de verschillende fasen van het vervoer, zoals het vervoer van en naar de haven, overslag bij de terminal, uit- en inklaren bij de douane en het laden van de goederen in een schip. Meer hierover leest u bij Vervoerders en expediteurs.

Handige links

Goederenvervoer

De grafiek laat de omvang per jaar zien van het internationaal goederenvervoer van en naar Nederland via de drie belangrijkste manieren van vervoer.

Deze informatie is geplaatst door: KVK, Centraal Bureau voor de Statistiek.