Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Op 1 januari 2021 is de Brexit een feit: het Verenigd Koninkrijk (VK) maakt niet langer deel uit van de Europese Unie (EU), de overgangsperiode is voorbij en er gelden dan andere regels en voorwaarden. Dit heeft grote consequenties voor o.a. de handel en het goederenvervoer tussen het VK en de EU.

Naast informatiecampagne van de Nederlandse Overheid over de Brexit, is ook de Engelse overheid een informatiecampagne gestart “Keep business moving” om Europese bedrijven te informeren over de voorbereidingen voor het einde van de overgangsperiode.

Sinds onze laatste Brexit-berichtgeving over de gevolgen voor ondernemers na de Brexit zijn er aanvullende acties, voorwaarden en maatregelen voor Europese bedrijven samengevat en beschikbaar via de website van de Engelse overheid: https://www.gov.uk/eubusiness.

De acties, regels en voorwaarden hebben o.a. betrekking op de aankoop en verkoop van goederen, BTW, persoonlijke gegevens en diensten, de verkoop van agrovoedingsproducten aan het VK, de uitvoer en invoer van dieren en dierlijke producten, planten en plantaardige producten, hout en energiegerelateerde producten.

Grenscontroles

Op 1 januari 2021 eindigt de overgangsperiode met de Europese Unie en zal het Verenigd Koninkrijk grenscontroles uitvoeren op het verplaatsen van goederen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Zorg dat u met uw handelspartners in het Verenigd Koninkrijk tot een akkoord bent gekomen wie waarvoor verantwoordelijk is en dat vastgelegd hebt in een (nieuw) handelscontract, (zie VNHI- artikel “Gevolgen voor ondernemers na de Brexit“).En zorg ervoor dat u aan alle benodigde grenscontroleregels /doaunevoorschriften voldoet.

Om de industrie extra tijd te geven om de nodige voorbereidingen en regelingen door te voeren, heeft de Engelse overheid besloten om de nieuwe grenscontroles in drie fasen te introduceren tot 1 juli 2021.

Nieuwe regels voor accijnsgoederen

Als u na de Brexit accijnsgoederen vanuit Nederland naar het VK vervoert dan is dat uitvoer naar een derde land. U hebt dan niet alleen meer te maken met de procedures in EMCS: u moet ook uitvoeraangifte doen.

Ontvangt u na Brexit accijnsgoederen met Nederlandse bestemming? Dan geldt hier invoer vanuit een derde land. U moet dan invoeraangifte doen en accijns betalen. Dit geldt ook voor verbruiksbelastinggoederen, zoals limonade en vruchtensappen.

BTW betalen

De zogenoemde intracommunautaire regels gelden niet meer voor de BTW. Als u na de Brexit bij leveranciers in het VK koopt dan moet u invoeraangifte doen en BTW betalen bij de douane. U kunt ook kiezen voor BTW-aangifte in plaats van te betalen bij de douane maar dan moet u wel een Vergunning artikel 23 bij uw belastingkantoor aanvragen.

Lees meer informatie over de Brexit op de website van de Nederlandse Rijksoverheid, meer over de laatste Brexit-updates op de website van de overheid van het VK en over douanezaken op de website van de Belastingdienst.

Urgente vragen over de Brexit?

Voor urgente vragen over de Brexit heeft de Britse ambassade een apart emailadres beschikbaar gesteld: DITNetherlands@fco.gov.uk.

Heeft u juridische vragen over de gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf? Stel uw vraag via info@vnhi.nl. Onze juridische adviseurs zijn u graag van dienst.