Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Metaalbewerker HWI Machining in Alphen aan den Rijn verbruikt zo’n 400.000 kWh stroom per jaar. Zulke bedrijven zijn in Nederland al sinds 1993 verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. De overheid draait nu de duimschroeven aan.

 

HWI Machining bewerkt metaal en maakt er onderdelen van voor olieplatforms, schepen en machines van sloopbedrijven. Voor die laatste klantgroep ontwikkelde het bedrijf onder andere zelf een ‘palenkraker’, om er betonnen heipalen mee in te korten.

De productieruimte beslaat een oppervlak van meer dan 2000 vierkante meter. Samen met zusterbedrijf TM Filters, dat filterhuizen produceert voor turbines, compressoren en pompen verbruikt het bedrijf jaarlijks flink wat stroom: rond de 400.000 kWh. Dat is net zoveel als 133 huishoudens van twee personen.

Energiebesparing gaat te langzaam

De rijksoverheid wil dat we minder stroom verbruiken om te voldoen aan internationaal overeengekomen klimaatdoelen. Daarvoor werd in september 2013 het Energieakkoord gesloten. De afgelopen jaren werd er te weinig vooruitgang geboekt, en daarom besloot de regering om meer druk te zetten op het bedrijfsleven.

Voor bedrijven die meer dan 25.000 kWh stroom of 50.000 m3 gas verbruiken geldt al sinds 1993 een energiebesparingsverplichting. Kun je als bedrijf energie besparen met een maatregel die binnen vijf jaar terugverdiend kan worden, dan ben je verplicht actie te ondernemen. In de praktijk gebeurde dat onvoldoende.

Daarom heeft de overheid nu een informatieplicht afgekondigd. De overheid eist dat energieslurpende bedrijven voor 1 juli 2019 zelf rapporteren wat ze hebben gedaan om aan de verplichting te voldoen. Wie niets heeft gerapporteerd, riskeert vanaf die dag bezoek van de gemeente en een boete (officieel: een ‘last onder dwangsom’). De maatregel treft meer dan 100.000 bedrijven.

LED-balken ophangen

Eigenaar Ton Wolvers van HWI Machining heeft inmiddels een plan. ‘De tl-balken in ons bedrijf verbruiken 105.000 kWh per jaar. Ik wil ze vervangen door LED-balken, dat bespaart jaarlijks al 70.000 kWh. Daarnaast leg ik het hele dak vol zonnepanelen, die leveren jaarlijks 100.000 kWh op’. Die laatste maatregel telt overigens niet mee bij de besparingsplicht: overschakelen op hernieuwbare energie levert namelijk op zichzelf geen energiebesparing op.

Ton Wolvers, directeur HWI Machining

Met de maatregelen daalt als het goed is het energieverbruik van HWI van 400.000 kWh naar 230.000 kWh per jaar. Ton Wolvers: ‘Als bedrijf willen we onze bedrijfsvoering graag milieubewuster maken door duurzaam te ondernemen. Dat vragen klanten ook van ons’.

Financieringsregeling

Toch maakt hij ook een kanttekening bij het Energieakkoord. Wolvers: ‘Ik vraag me wel af of de overheid beseft wat dit voor bedrijven betekent. Ik moet voor deze maatregelen zo’n 200.000 euro investeren, daarvoor moet ik naar de bank.  Het zou beter zijn als dit soort verplichtingen vergezeld werden door een financieringsregeling. Dan wordt het voor kleinere bedrijven een stuk makkelijker om energie te besparen’.

Bezoek HWI Machining!

Op donderdagmiddag 14 maart ontvangt Ton Wolvers VNHI-leden en belangstellenden in zijn bedrijf. De bijeenkomst vindt plaats  op initiatief van het VNHI, het Verbond van Handelsagenten en Importeurs.

Programma:

  • het ondernemersverhaal van Ton Wolvers, met aandacht voor het belang van een duurzame bedrijfsvoering
  • VNHI-bestuurslid en handelsagent Hans van Geluk (zakelijke relatie van Ton Wolvers) over zijn agentschap in onder andere robots die metaal bewerken. Hoe verwerf je klanten en hoe houd je ze?
  • rondleiding door het bedrijf
  • gesprek met directeur van MKB-Nederland Leendert-Jan Visser, over de informatieplicht energiebesparing en andere politieke actualiteiten die ondernemers aangaan
  • Einde middag: gelegenheid voor netwerken onder het genot van soep & stokbrood, aangeboden door VNHI

Heb je interesse om te komen? Meld je hier aan. Van harte welkom!