Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Voorburg – Ze spreekt vloeiend Russisch, want ze is geboren in Kazachstan. Toch kon Anna Suliyeva niet voorkomen dat ze provisie misliep toen een van haar Oost-Europese klanten rechtstreeks zaken ging doen met haar leverancier. Daarom wordt ze lid van het VNHI.

Al tien jaar woont ze in Nederland, Anna Suliyeva (41). Aanvankelijk werkt ze voor een bloemenexporteur als accountmanager. Altijd aan de telefoon en achter de computer, altijd bloemen aan het verkopen. Als de ene dag teveel op de andere begint te lijken, gooit ze het roer om. ‘Computerwerk is saai’, zegt ze nu. ‘Ik ben zelf heel creatief, ik hou van het contact met kwekers en met klanten’. Regelmatig leidt ze groepen Russische klanten rond bij kwekers, met als hoogtepunt het bezoek aan een regionaal bloemencorso of de Keukenhof.

Helpen in Kazachstan

Twee jaar geleden richtte Anna AfLower Consultancy op en begon ze voor zichzelf. Kennis genoeg, en contacten ook. ‘Mijn ouders wonen nog in Kazachstan. Ze hebben er een kwekerij. Voor ik naar Nederland kwam heb ik 28 jaar in onze drie bloemenwinkels gewerkt. Nog steeds ga ik in maart naar Kazachstan om ze te helpen als het bijna Internationale Vrouwendag is. Dan is het heel erg druk in de winkels. Voor mij is de drukte dan net voorbij; begin maart heb ik al mijn klanten in Kazachstan en Rusland geleverd, dus dan kan ik wel even weg’.

Nare ervaring

Anna wordt begin dit jaar lid van het VNHI na een nare ervaring met een klant. ‘Ik had er veel tijd in gestoken, rondleidingen in Nederland verzorgd langs kwekers, veel kennis overgedragen. En toen ging mijn contact rechtstreeks inkopen bij een Nederlandse leverancier. Dat wil ik niet nog een keer meemaken. Daarom ben ik lid geworden, zodat ik met professionele contracten kan werken’.
Gelukkig is het bij die ene keer gebleven, maar toch geeft het haar een goed gevoel dat ze nu aangesloten is bij een professionele vereniging van importeurs en handelsagenten.

 

Groot land

De belangrijkste landen waar AfLowers klanten heeft zijn Kazachstan en Rusland. In deze landen neemt de belangstelling voor mooie bloemen en planten toe. Anna: ‘Ik heb een opleiding in bloemschikken gehad in Moskou en in Nederland. Kazachstan is een groot land, mijn ouders wonen in het westen, ik heb veel klanten in het zuid-oosten. Dat is een afstand van 3000 kilometer. Niet alle inwoners kunnen zich bloemen veroorloven. De verschillen zijn groot. Sommige mensen hebben al hun geld nodig om eten van te kopen of een huis van te betalen, die hebben geen geld voor bloemen’.

Boycot geeft kansen

Een onverwachte stimulans voor haar handelsactiviteiten is de boycot door Rusland van fruit en groente uit het westen. De boycot geld sinds de oplopende spanningen in Oekraïne, vier jaar geleden. Anna: ‘Veel mensen kopen nu aardbeienplanten en fruitbomen om zelf de vruchten te kunnen oogsten en verkopen. Ze hebben ontdekt dat ze zo geld kunnen verdienen. De boycot heeft ze op ideeën gebracht!’

Ook lid worden van een sterke vereniging die jou als ondernemer bijstaat? Schrijf je hier in.

Wil je meer weten over dit nieuwe lid van de VNHI? Check AflowerConsultancy.com of Facebook.com/AflowerConsultancy