Wat velen niet voor mogelijk hielden, is toch gebeurd: Republikein Donald Trump is vannacht gekozen tot de volgende president van de VS. Alle polls ten spijt, haalde Trump de meeste kiesmannen binnen en bleef Hillary Clinton met lege handen achter.

 

In het kort:

  • amerikanen kiezen voor verandering, niet voor ‘business as usual’
  • volatiliteit op aandelenbeurzen, voor obligaties betere tijden verwacht
  • afwachten en niet overhaast verkopen is beste strategie

Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen: “Dit is natuurlijk een grote verrassing. De Amerikanen hebben duidelijk niet gekozen voor continuïteit en ‘business as usual’ onder Hillary Clinton, maar voor verandering onder Donald Trump. Verandering die veelal voortkomt uit frustratie.”

Groeiverwachtingen VS-economie zullen worden bijgesteld
Beurzen reageerden in mineur: de Nikkei leverde 5,5% in en de handel in futures op de S&P 500 in New York werd stilgelegd na een daling van meer dan 5%: “Een deel van de beursreacties valt te verklaren door gedwongen verkopen van grote beleggers op basis van stop-loss orders. Als particuliere beleggers nu achter de markt gaan aanrennen is dat niet verstandig. Het klimaat voor de komende maanden voor aandelen zal niet goed zijn. De meeste economen zullen wel hun groeiverwachtingen voor de VS naar beneden bijstellen”.

Marktreacties verbazen niet
“De marktreacties die we nu zien, verbazen niet”, aldus Cornelissen. “De Mexicaanse peso ging natuurlijk onderuit, de yen – een veilige haven – steeg en goud ging natuurlijk ook omhoog. Voor obligaties is de verkiezingsuitslag aantrekkelijker nieuws, want er was de laatste tijd wat angst voor een stijgende rente. Die is nu in één klap weg. De Federal Reserve zal nu in december naar verwachting de rente niet verhogen. Ook kan voorzitter Draghi van de Europese Centrale Bank volgend voorjaar besluiten door te gaan met zijn programma van kwantitatieve verruiming.”

Machtspositie Trump
Belangrijk is wat er in de VS gaat gebeuren als de eerste kruitdampen zijn opgetrokken. Cornelissen: “Trump heeft een behoorlijke machtspositie, want hij is niet alleen president geworden, maar krijgt ook de ruimte om zijn vaak radicale plannen uit te voeren. Het Huis van Afgevaardigden was al Republikeins en de Senaat wordt zoals het er nu naar uitziet ook Republikeins. Die slagkracht had Obama niet, omdat hij steeds werd tegengehouden door het Congres.”

Wat zijn Trumps prioriteiten?
“De grote vraag is: wat zijn Trumps prioriteiten? Hij zal zeker de investeringen in infrastructuur gaan aanjagen, dat is positief voor groei in de komende jaren. Maar hij is ook van plan de vrijhandel aan banden te leggen en kan daardoor handelsoorlogen ontketenen met landen als Mexico en China. Trump is eigenlijk een grote onbekende, die we alleen kennen vanwege zijn verkiezingsretoriek. Veel hangt nu af van wat daarvan overblijft als hij eenmaal in het Witte Huis zit en welke mensen hij op belangrijke posten gaat benoemen.”

Andere gevolgen
“Trumps verkiezing zal ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld Obamacare. Dat zal Trump willen terugdraaien, omdat het volgens velen te duur is. Ook de deal met Iran komt onder druk te staan en de steun aan Oekraïne eveneens. Zelfs het oude handelsverdrag NAFTA zal onder vuur komen te liggen. Protectionisme staat hoog op de agenda bij Trump en dat is per definitie niet goed voor economische groei.”

Klik hier om verder te lezen.