Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe btw-regels voor e-commerce. Heb je een webshop en lever je aan klanten in Europa dan krijg je met andere btw-regels te maken dan wanneer je alleen aan klanten in Nederland levert. Het drempelbedrag voor afstandsverkopen wordt verlaagd en je kunt eenvoudiger btw-aangifte doen via een “één-loket-systeem” zodat je niet meer in elk EU-land afzonderlijk btw hoeft af te dragen.

Jaaromzet meer dan 10.000 euro?

Heb je met Nederlandse webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer behaald met verkopen aan consumenten in EU-landen buiten Nederland dan zijn de nieuwe regels van toepassing. Blijft je omzet in andere EU-landen onder de €10.000,- per jaar dan mag je de Nederlandse btw in rekening blijven brengen.

Verdwijnen drempelbedragen

Per afzonderlijk EU-land vervallen per 1 juli 2021 de drempelbedragen voor intra-EU afstandsverkopen. Daarvoor in de plaats komt één gezamenlijk drempelbedrag van €10.000,-. Dit drempelbedrag geldt voor alle intra-EU afstandsverkopen van goederen samen met de verkoop van digitale diensten aan consumenten in de EU. Voor de tweede helft van 2021 geldt een drempelbedrag van 10.000 euro. De daaropvolgende jaren geldt een drempelbedrag van €10.000,-  per kalenderjaar.

Blijft je totaalbedrag aan buitenlandse verkopen in EU-landen jaarlijks onder de €10.000,- dan mag je als Nederlandse webshop de Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Het transport van de zending moet dan wel in Nederland beginnen en je dient een vestiging in een EU-land te hebben.

Vanaf het moment dat je boven het drempelbedrag van €10.000,- komt, breng je het btw-tarief in rekening van het EU-land waar je klant gevestigd is. Dit is van toepassing op de factuur waarmee je het drempelbedrag overschrijdt.

Buitenlandse btw-aangifte

Er zijn twee manieren waarop je de buitenlandse btw-aangifte kunt doen:

  • lokale btw-aangifte per afzonderlijk EU-land waarin je hebt verkocht; of
  • aanmelding van je bedrijf voor de ‘Unieregeling’ binnen het nieuwe één-loket-systeem van de Belastingdienst.

Btw-vrijstelling import tot €22,- vervalt

De btw-vrijstelling bij invoer van goederen in de EU op zendingen met een waarde t/m €22,- komt per 1 juli 2021 te vervallen en is invoer-btw verschuldigd, ongeacht de waarde van de zending. Zendingen met een waarde tot en met €150,- blijven wel vrijgesteld van invoerrechten.

Btw-afdracht bij actieve rol platformen

Verkoop je als ondernemer via een platform producten aan consumenten dan ben je verantwoordelijk voor de btw-afdracht. In de nieuwe btw-regels zijn de platformen verantwoordelijk voor deze btw-afdracht als het platform een ‘actieve rol’ speelt. Dat is niet alleen digitaal vraag en aanbod bij elkaar brengen, maar ook  b.v. bestellingen en betalingen van producten faciliteren.

Meer weten? Lees hier meer over de nieuwe btw-richtlijnen e-commerce per 1 juli 2021 of bekijk hier praktijkvoorbeelden, video’s en factsheets.

 

Bron: www.belastingdienst.nl en www.kvk.nl