Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Op dinsdag 17 september jl. maakte het kabinet weer de plannen voor het komende jaar bekend. Welke voor- en nadelen zien organisaties als VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland voor ondernemers in het kabinetsbeleid voor volgend jaar?

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, vindt dat er in de aangekondigde plannen van het kabinet sprake is van een “fiscaal jojobeleid”. Aan de ene kant is het goed dat de lasten voor burgers worden verlaagd en ook de verlaging van de vennootschapsbelasting (in de eerste schijf) is een goede stap voor kleine ondernemers. Hij vindt echter dat het uitstellen van de lastenverlichting in de tweede schijf  tegen de afspraken in het regeerakkoord is. Dit raakt volgens hem tienduizenden (mkb)ondernemers, terwijl de lasten voor bedrijven deze kabinetsperiode al met 5 miljard oplopen. Nu deze verlaging niet doorgaat, moet óók de belastingverhoging op ondernemen (Box 2) wat hem betreft van tafel.

Ook is er de aangekondigde inperking van de zelfstandigenaftrek. Volgens Vonhof raakt dit in de praktijk kleine ondernemers met bijvoorbeeld een eenmanszaak of vof, die zo minder profiteren van de lastenverlichting dan de gewone burger.

Daarnaast wijzen de ondernemersorganisaties op de gevaren om de verliesverrekening in de winstbelasting in te perken, zoals het kabinet van plan is.

Verder zijn ze goed te spreken over de verruiming van de werkkostenregeling (€100 miljoen), de verhoging van de subsidieregeling Indirecte emissiekosten ETS, enkele verbeteringen in de WBSO-regeling, extra geld voor nieuwe technologie (10 miljoen) en extra aandacht en middelen voor startende en doorgroeiende innovatieve bedrijven (€65 miljoen).

Tevens wijzen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland op grote economische risico’s. Ze maken zich zorgen over de vele risico’s die de Nederlandse economie negatief kunnen beïnvloeden. Zo hangt een no-deal Brexit boven de markt, evenals een verdere escalatie van het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Ook de economie in Duitsland laat een serieuze vertraging zien. ‘Al deze onzekerheden vragen om een vooruitziende blik van het kabinet om anticyclisch te opereren en te werken aan een beter ondernemingsklimaat”.

Bron: Gezamenlijk persbericht van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland