Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

De aankomende Brexit en dreigende handelsoorlogen kunnen de economie negatief beïnvloeden, waarschuwt minister Wopke Hoekstra van Financiën in de Miljoenennota.

 


Blog van Mario van Gorsel, bestuurslid VNHI, eigenaar Korex Benelux BV

Nederland is afhankelijk van de mondiale economie, dat merken onze leden ook. Ik was op Prinsjesdag te gast bij MKB-Nederland. De nieuwe voorzitter Jacco Vonhof maakte een goede indruk op me. Hij is een echte ondernemer, die in het noorden van het land een schoonmaakbedrijf met bijna 1000 werknemers opbouwde. Het zal in de praktijk moeten blijken of hij de stem van ondernemers goed kan laten klinken in Den Haag.

Tijdens de Prinsjesdaglunch van MKB-Nederland, waar ik aan mocht schuiven, toonde Vonhof zich kritisch over de Miljoenennota. ‘Mijn achterban schiet er nog te weinig mee op. Het is heel goed dat de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting structureel omlaag gaan. Maar het is niet zo dat elke ondernemer nu meer kan of gaat investeren. Daar is meer voor nodig’, stelde Vonhof.

Boete op ondernemen

Hij noemde de verhoging van het box-II-tarief ‘een onbegrijpelijke maatregel en een boete op ondernemen’. Hoewel ik zelf niet zo bezig ben met die fiscale zaken, denk ik dat hij daar gelijk in heeft. De verhoging verzwakt de investeringskracht van ondernemingen en betekent een lastenverzwaring voor mkb’ers.

Niet zo’n zonnig vooruitzicht dus, in tegenstelling tot de zonnige Prinsjesdag-stoet die vlak voor mijn neus voorbijtrok (zie de foto’s hieronder). Koetsen, paarden, publiek: de sfeer op straat in Den Haag was prima.

Vertrouwen

En ik mag zeggen: ook ik ben best positief. Ik heb er alle vertrouwen in dat 2019 een goed jaar wordt. Daarin ben ik niet de enige. Het  vertrouwen van ondernemers in de economie groeit, gezien de toenemende investeringen in 2019. Als nu ook nog de hele bevolking gaat profiteren, zoals de koning wenste in zijn Troonrede, dan komt het helemaal goed.