Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

De Brexit is een feit, althans dat is toch wel de verwachting. Is dit het begin van het einde van Europa? Of bied het nieuwe kansen?

De regeringsleiders en staatshoofden van de EU zijn vanmorgen weer bijeengekomen om verder over de toekomst te praten. Zonder David Cameron: die nam gisteren definitief afscheid van Brussel.

De voornaamste conclusie van de vergadering van gisteren: de Britten beslissen zelf wanneer ze de EU-deur definitief achter zich dichttrekken. De andere lidstaten hebben Cameron verzocht om haast te maken. Nu de Britten het hebben uitgemaakt, willen de gedumpte lidstaten de pleister er zo snel mogelijk aftrekken. Maar de EU kan het Verenigd Koninkrijk niet dwingen om artikel 50, de exit-clausule in het Europees verdrag, te activeren. Dat moeten de Britten zelf doen, zo is de procedure.

Het is te vroeg om te spreken van een ‘historische’ dag, maar uniek is het wel: voor het eerst vergaderen de regeringsleiders van de EU vandaag met één lid minder. Gisteren mocht de Britse premier Cameron zijn laatste zegje doen, vandaag spreken de resterende 27 zonder hem, maar wel óver hem.

De vraag die voorligt: hoe nu verder na de Brexit? De Britse proteststem tegen de EU wordt in Brussel alom ervaren als een ‘wake-up call’. De EU is te snel uitgedijd en staat te ver van haar burgers af, is de conclusie die veel Europese leiders trekken uit de Brexit-stem.

Op welke thema’s is meer Europa nodig en op welke onderwerpen moet de EU juist een stap terugnemen? Mogelijk komen uit de vergadering van vandaag de eerste contouren van een nieuwe, kleinere Europese Unie.

Wat houd het eigenlijk voor importeurs, exporteurs en handelsagenten in? Eén voordeel, Engeland had hun eigen pond, dus dit blijft in feite hetzelfde. Maar hoe zit het dan met de  handelsverdragen? De tijd zal het leren. Eerst maar orde op zaken stellen en zorgen dat er niet meer exitten bij komen, dat is toch wel wat een ieder nu voorstaat.

Eén ding is zeker, wij moeten ons er niet door gek laten maken en gewoon doen waar we goed in zijn. Handel drijven met elk land waar we al decennia handel mee drijven. Doorpakken en vertrouwen op onze leiders, in hoeverre we dat ook kunnen en willen.

Mooi omschreven is het in de tekst van Pink Floyd’s “Us and Them”, graag deel ik met jullie een gedeelte.

Us and them
And after all we’re only ordinary men.
Me and you
God only knows it’s not what we would choose to do.

Black and blue
And who knows which is which and who is who.
Up and down
And in the end it’s only round and round. And round.

Ik wens u allen goede zaken, met of zonder ‘exit’, met of zonder Europa.

Let’s go forward!

Hans van Geluk

Wilt u reageren? Stuur mij gerust een mail:  hans@vgksolutions.eu