Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

16 tips voor een zelfverzekerde uitstraling

Wat je lichaam vertelt heeft voor anderen niet zelden een grotere betekenis dan wat je zegt. Je gebaren, mimiek, kleding, de manier waarop je aanwezig bent in een ruimte, kortom: je persoonlijke optreden en verschijning zijn belangrijke factoren voor hoe anderen op je reageren.

Foto: Magda Bleckmann, auteur van dit artikel, in actie als spreker

Achter je lichamelijke houding zit ook een persoonlijke houding: je eigen gezichtspunt en je innerlijke overtuiging. Het gaat om jou en je persoonlijkheid. Hoe kun je je repertoire op dit gebied uitbreiden? Dr. Magda Bleckmann, bedrijfsleidster met vijftien jaar ervaring in de Oostenrijkse landspolitiek, geeft je zestien tips. Bleckmann is succesvol ondernemer, businesscoach, auteur, schrijver en expert in succesvol netwerken. Dit artikel verscheen eerder in Contact, het vakblad voor Oostenrijkse handelsagenten.

  1. Geef spontane ideeën de ruimte

Een doelbewuste en gestructureerde aanpak is belangrijk. Veel mensen hebben oriëntatie nodig. Ze houden ervan dat iemand ze vertelt wat ze moeten doen en hoe dat moet. Maar sommigen hebben juist ruimte nodig voor spontane invallen. Het advies is dan: het ene doen en het andere stimuleren. Dat geeft tegelijk een resultaatgerichte en een creatieve atmosfeer.

  1. Maak je eigen overtuiging zichtbaar voor anderen

Mensen met wie je in gesprek gaat weten graag waar ze aan toe zijn. Wat zijn jouw waarden en standpunten? Zijn die waarden en standpunten ook voor anderen waarneembaar? Als dat zo is, ben je voor anderen betrouwbaar  en weten ze wat ze van je kunnen verwachten. Dat zijn kwaliteiten waar een positieve energie van uitgaat.

  1. Wees aanwezig in het nu

Het gaat hier om de vaardigheid om in het nu te zijn, en degene tegenover je het gevoel te geven dat het je op dat moment alleen om hem en zijn belang gaat. Al het andere is bijzaak. Dit is vooral belangrijk tegenover mensen die op dit punt een uitgesproken opvatting hebben. Bij hen moet je belangrijke thema’s altijd in een context van volledige aandacht bespreken.

  1. Doseer emoties op de juiste manier

Emotionele mensen willen af en toe ook op een emotionele manier aangesproken worden, vooral als ze voor je werken. Interesse in hun gevoel is een goede manier daarvoor. Laat ook af en toe emoties doorklinken in je leiderschap. Vertel hoe het met je gaat. Laat vreugde en verdriet zien, irritatie en angst. Dat maakt je voor dit type mensen beter te hanteren.

  1. Kleren maken de man

‘De dresscode naleven’ is voor iedereen erg belangrijk. Tegelijk mag je best je eigen stijl ontwikkelen. Bij zelfverzekerdheid hoort dat je de spelregels kent en je eraan houdt, terwijl je tegelijk ook eigenzinnigheid laat zien en je eigen interpretatie aan de regels geeft. Vermijd goedkope accessoires. Als je er al voor kiest, zet ze dan bewust in als stijlmiddel.

  1. Laat je daden je woorden onderstrepen

Een doordachte boodschap moet ook doordacht getoond worden in je bewegingen. Snelle, schokkerige bewegingen zoals kort en vaak knikken, continu aan je pen draaien, aan je oorlel frunniken of in je haar kriebelen communiceren een gevoel van onbestemde onzekerheid of zelfs verlegenheid. Een gedoseerde en bewuste inzet van gebaren communiceert daarentegen onafhankelijkheid.

  1. Lees de gezichtsuitdrukking van de ander en gebruik dit middel zelf ook

Oogcontact is belangrijk om kleine signalen van het gezicht van de ander op te vangen. Knipperende oogleden, kaakbewegingen en lachrimpeltjes vertellen je veel. Je gesprekspartner met je ogen doorboren is natuurlijk ook weer niet goed. Een ontspannen, open gezicht komt zelfverzekerd over. Ontspan je kaak, zodat je tanden niet op elkaar bijten. Dat werkt ontspannend op je hele lichaam.

  1. Neem ruimte in

Een rechte lichaamshouding, een zelfverzekerde loop, een stevige handdruk en rechtop zitten. Maak armbewegingen niet te dicht bij het lichaam maar ook niet te wijds – de regel is: maak gebaren niet verder van je lichaam dan de lengte van je onderarm. Meegebrachte stukken op tafel leggen is goed, maar neem niet meer oppervlak in beslag dan vier A4’tjes. Meer ruimte innemen maakt een chaotische indruk, veel minder ruimte innemen maakt de indruk dat je jezelf onbelangrijk vindt of gespannen bent.

  1. Ga tot de bodem

Wie vraagt, leidt. Door vragen te stellen krijg je belangrijke informatie. Ben je zelf continu aan het woord, dan ben je niet aan het luisteren. Maak veel notities van wat je hoort, daarmee toon je interesse en waardering voor wat de ander zegt.

  1. Wees helder over je doelen

Onafhankelijke, zelfverzekerde persoonlijkheden vertellen wat hun doelstellingen en verwachtingen zijn. Ze zijn duidelijk over de inhoud, de reikwijdte en het tijdsbeslag. Daarmee wordt voor alle betrokkenen duidelijk waar het om gaat. Meetbare doelen zetten mensen in beweging, omdat iedereen kan weten wanneer ze gehaald zijn. Het is ook goed om vooraf doelen en termijnen voor tussentijdse checks en de finale controle vast te leggen.

  1. Werk gestructureerd

Heb je vooraf een lijn uitgezet voor een gesprek dat je met iemand voert? Weet de ander wat het doel is van het gesprek? Vooral mensen die dit zelf erg belangrijk vinden, hebben dit van jou nodig. Maar ook voor jezelf is het nuttig om je aan je eigen agenda te houden en die stap voor stap af te werken. Zo worden zakelijke gesprekken prettiger, efficiënter en effectiever.

  1. Hou je doel in het oog

Als je met passie en emotie je werk doet, kan je bepaalde zaken ook snel persoonlijk opvatten. Dat kan in een zakelijk gesprek hinderlijk zijn. Op zo’n moment helpt het om vragen te stellen die terugleiden naar het zakelijke gespreksonderwerp zodat de opwinding afneemt: Waar ging het ook alweer precies over? Wat is het verband met ons gespreksonderwerp? Hoe komen we terug bij de kern van de zaak?

  1. Zet je stem in

Te zacht praten geeft de indruk dat je aarzelt. Te hard werkt intimiderend. Vind de juiste balans. Daarvoor is het belangrijk dat je je stemvolume kunt aanpassen aan de situatie. Alleen bij vragen eindig je in een hogere toonhoogte. Bij heldere mededelingen of standpunten gaat de toonhoogte aan het einde juist naar beneden. Daarmee straal je vastbeslotenheid uit.

  1. Articuleer goed om aandacht te krijgen

Wil je overkomen als een zelfverzekerde persoon, dan is mompelen, fluisteren en praten met bijna gesloten mond uit den boze. Duidelijke articulatie verbetert je eigen mimiek en degene tegenover je zal dat overnemen. Voor een duidelijke u of o vorm je een kusmond, een duidelijke e of i heeft lachrimpels tot gevolg en een m laat je neusvleugels vibreren. Oefenen? Neem een kurk in je mond, of lees een stuk tekst hardop voor.

  1. Vergroot je woordenschat

Wie een zelfverzekerde indruk wil maken, moet in de ontmoeting met andere mensen nooit om woorden verlegen zitten. Zorg dat je over een uitgebreide collectie spreekwoorden en citaten beschikt en laat dat ook anderen merken. Reageren met woorden als ‘eh…’, ‘eigenlijk’, ‘misschien’ maakt geen goede indruk, dus laat dat soort stoplappen achterwege.

  1. Schilder met woorden

Het vermogen om beeldend te vertellen draagt bij aan een zelfverzekerde indruk. ‘Zeg het met beelden’ is dus het parool. We onthouden allemaal makkelijker wat er gezegd is wanneer de spreker beelden en indringende verhalen gebruikt. Ook hier kunnen bekende citaten je helpen, want vaak bevatten die een beeldspraak of vergelijking waar je gebruik van kunt maken.

Copyright Austrian Federal Association of Commercial Agents