Als VNHI lid kunt u hieronder inloggen in het VNHI ledendeel. Gebruik als gebruikersnaam 'VNHI'.

Aanmelden voor bestaande gebruikers
   

Een twintigtal VNHI-leden nam deel aan het bedrijfsbezoek en de netwerkbijeenkomst van het VNHI bij HWI in Alphen aan den Rijn. Directeur Ton Wolvers van HWI vertelde dat uiterste nauwkeurigheid vereist is in zijn werk. Klopt er iets niet, dan kan de klant het product weigeren. ‘Bij een onderdeel van 30.000 euro wil je dat niet meemaken.’

 

Soms gaat het om een vereiste nauwkeurigheid tot op een honderdste van een millimeter, vertelt Ton Wolvers zijn geïnteresseerd luisterende publiek tijdens de bijeenkomst. Zijn bedrijf heeft dan ook een aparte afdeling waar in de eindfase alles nog eens nagemeten wordt voor het naar de klant verstuurd wordt.

De HWI-groep bestaat uit twee bedrijven: HWI Machining en TMFilters. Tijdens ons bedrijfsbezoek zien we beide bedrijven aan het werk, ze zijn namelijk in één pand gevestigd. Voorafgaand aan het kijkje op de werkvloer vertelt Ton Wolvers over de geschiedenis van het bedrijf. In 1991 werkten er nog maar 4 mensen, inmiddels zijn het er 35. Sinds drie jaar is Ton Wolvers directeur.

Om minder op prijs te hoeven concurreren vormde Wolvers in 2016 de HWI Group, met HWI Machining als leverancier en TMFilters als klant. TMFilters koopt filterhuizen van HWI Machining en levert die aan onder andere de petrochemische industrie. Door slimme engineering ontwikkelde TMFilters een compact systeem waarvan het filter verwisseld kan worden zonder dat het proces stilgelegd hoeft te worden.

Haar producten maakt HWI dankzij medewerkers die uit alle windstreken komen, vertelt Ton Wolvers. ‘Er werken hier Roemenen, Tsjechen, Spanjaarden en Italianen’. Het is pure noodzaak, omdat in Nederland niet genoeg gekwalificeerd personeel te vinden is.

Informatieplicht energiebesparing

Een metaalbewerkingsbedrijf verbruikt veel stroom vanwege de zware machines die nodig zijn. HWI is daarop geen uitzondering. De overheid eist van grootverbruikers boven de 25.000 kWh per jaar (of boven de 50.000 m3 gas per jaar) dat ze op 1 juli de overheid informeren hoe ze hun energieverbruik gaan beperken. Dat heet de ‘Informatieplicht Energiebesparing’, en ook Ton Wolvers van HWI moest daarom zijn bedrijf doorlichten. Hij verbruikt namelijk 400.000 kWh per jaar.

‘De gevolgen vielen bij nader inzien mee’, zegt Ton Wolvers opgelucht. ‘Je hoeft alleen maatregelen te nemen die je binnen 5 jaar terugverdient’. Omdat hij in een vrij nieuw bedrijfspand zit, betrof het alleen de installatie van wat bewegingsmelders die voorkomen dat in bepaalde vertrekken onnodig licht brandt.

Toch neemt Wolvers meer maatregelen om zijn gigantische energierekening omlaag te brengen. Zo gaat hij de tl-verlichting vervangen door LED, en installeert hij meer dan vijfhonderd zonnepanelen op het bedrijfsdak. ‘Daardoor hoef ik waarschijnlijk per jaar 170.000 kWh minder elektriciteit in te kopen’, lacht hij.

Robots in metaalbewerking

Na Ton Wolvers vertelde VNHI-bestuurslid Hans van Geluk over de opkomst van robots in metaalbewerking. Hij vertegenwoordigt de Italiaanse fabrikant QDRobotics in Nederland. Het bedrijf levert robots die metaal kunnen bewerken, bijvoorbeeld door ruwe werkstukken glad af te werken. QD Robotics begon haar activiteiten met een robot die ruwe beeldhouwwerken uit marmer maakte. De robot hakt de basisvorm uit, waarna een marmerbewerker de rest doet. Het werkstuk is daardoor sneller klaar en is goedkoper.

Later ontwikkelde QDRobotics robots die metaal bewerken, en daar is het bedrijf nog steeds actief in.

Directeur Ton Wolvers leidde de deelnemers vervolgens rond in zijn bedrijf. Terwijl een gigantische boormachine gaten van tien centimeter doorsnee in een massieve metalen schijf boort, laat hij zien hoe tekeningen en machines onder leiding van zijn medewerkers perfecte werkstukken van glimmend metaal opleveren. Een fascinerend proces dat bewondering wekt bij de bezoekers.

MKB-Nederland

De netwerkbijeenkomst sloot af met een bijdrage van LeendertJan Visser, directeur van MKB Nederland. Hij informeerde de aanwezigen over de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag. Ondertussen gebruikten de aanwezigen een soepbuffet, aangeboden door het VNHI. De vragenronde na het verhaal van Visser leverde interessante nieuwe inzichten op in het lobbywerk van MKB Nederland en het resultaat daarvan.

Welkom op onze volgende bijeenkomst!

Vind je het ook leuk om andere handelsagenten te spreken en ervaringen te delen? Geef je dan op voor onze volgende bijeenkomst: op donderdag 18 april in Baarn. Dan geeft modeontwerpster Aniela Hoitink een lezing over haar experimenten om milieuvriendelijke kleding te maken. Na afloop is er een gezellige borrel met veel gelegenheid tot netwerken. Leden mogen introducees meenemen. Ook als je geen lid bent, ben je welkom.